Снимка: БТА

Киргизстан избира днес своя президент измежду 16 кандидати, от които трима са сочени за фаворити.

3,34 милиона души имат право на глас в една страна, която никога не е преживяла мирно предаване на властта, откакто обяви независимостта през 1991 г. и която преживя две кървави революции, първо през март 2005 г. и после през пролетта на 2010 г., отбелязва Франс прес.

Настоящият президент Роза Отунбаева - опитен дипломат и бивш посланик във Вашингтон и Лондон - управлява като временен лидер от 2010 г. и ще отстъпи поста на победителя в изборите, припомня Асошиейтед прес.

Едва ли някой от тримата основни съперници за президентския пост ще съумее да получи повече от 50 на сто от гласовете във вота на 30 октомври. Между класиралите се на двете първи места ще има балотаж.

Фаворитът Алмазбек Атамбаев - 55-годишен богат бизнесмен, който подаде оставка като премиер през септември, за да се кандидатира за президент - се надява, че усилията му да възстанови икономическата стабилност през изминалата година ще засилят шансовете му. Това, че той увеличи ниските заплати в държавния сектор и пенсиите, със сигурност прави от него социален кандидат.

Атамбаев натрупал състоянието си в началото на 90-те години, когато основал издателство - руски преводи на поредицата "Кръстника" на Марио Пузо и по-скандални произведения като тези на Маркиз дьо Сад.

Най-голямото предизвикателство за Атамбаев ще дойде от двама твърдо южни политици: 44-годишния бивш министър на извънредните ситуации Камчибек Ташиев и бившия парламентарен председател Адахан Мадумаров, на 46 години.

Националистическата партия "Ата-Журт" на Ташиев стресна наблюдателите миналата година, след като с лекота взе най-много гласове на парламентарните избори. Докато беше член на парламента, бившият боксьор Ташиев се прояви обаче като слаб играч в екип и стана известен предимно с физическото насилие срещу съпартийци.

Въпреки относително слабото финансиране на неговата кампания, се очаква той да се представи достойно. Със зловещ тон той предупреди, че един неблагоприятен резултат ще доведе до яростна съпротива. В Киргизстан това обикновено означава неуправляеми тълпи да безчинстват по улиците.

Адахан Мадумаров от своя страна се закани да отмени извършената наскоро конституционна реформа за придаване на повече правомощия на парламента и да възстанови силната президентска институция.

Коментарите на Мадумаров по време на предизборен дебат, че е необходимо "да се режат езици и крака" на журналисти, които петнят репутацията му, свидетелстват, че ако той стане президент, ще има връщане към авторитарния модел на управление.

Вотът днес ще се наблюдава от 725 международни наблюдатели, припомня ИТАР-ТАСС. Само Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа изпраща 285 наблюдатели, пише Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase