Либийци се редят на опашка на видят мъртвия Кадафи. Снимка: Reuters
fallback

Тиранинът Кадафи е мъртъв. Светът ликува. Но да се радваме на това, че в още една страна е възтържествувала демокрация, някак не можем. Каквото и да ни говорят световните лидери за края на ерата на деспотизма и успешния край на кървавата война в Либия, тя не бе започната от Кадафи.

Освобождаването на Афганистан и Ирак и установяването на демокрацията там не бяха по-малко кървави. В Либия са разрушени десетки градове. Медиите пишат за най-малко 25 хил. загинали и 50 хил. ранени, пише журналистът Татяна Нетреба от руското издание „Аргументы и факты“.

Управляващият повече от 40 години полковник, какъвто и да е бил, не беше нито Пиночет, нито Ким Чен Ир. Светът познава и по-страшни злодеи. А беше време, когато и Берлускони, и Саркози го приемаха като скъп гост. Но въпросът не е в това.

Кадафи бе хванат като мишка в канализационна тръба. Нека треперят другите диктатори. Нека. Но казват, че са го хванали жив, а после е имало изстрел в главата. Защо беше нужен този изстрел? За да не разбере никога никой колко пари е давал Кадафи на световните лидери и какви подаръци им е правил? Каква странна случайност: рядко някой от световните злодеи доживява до съд. Бен Ладен бе убит в хода на тайна операция и погребан в морето, Слободан Милошевич не доживя края на процеса в Хага...

Много експерти са на мнение, че нито роднините, нито близките от обкръжението на Кадафи няма да получат достъп до обществената трибуна – тези, които знаят колко тясно е бил свързан полковникът със световния финансов елит.

Всички очакват, че със смъртта на Кадафи в Либия ще се възцарят мир, благоденствие и ще разцъфти демокрация. Засега обаче либийските бунтовници превъзнасят 18-годишния либиец, който май е застрелял диктатора, и съобщават подробности от биографията на новия национален герой. Друг герой рита с крак тялото на мъртвия Кадафи.

Така ли се пресичат моралните ценности на новоизпечената революция с престъплението и вандализма? А информацията, че тялото на полковника е или в джамия, или в търговски център, дали е случайна? Бясното куче на пустинята е мъртво, но трябва ли да се гаврят с трупа му?

Представителите на Европейския съюз казват, че след смъртта на  Кадафи за либийския народ започва нова страница.

Мирът започва с убийство?

Междувременно експертите прогнозират, че следващата страна, където ще дойде революцията, е Сирия. Може би и там ще се осъществи по същия изпробван сценарий?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

kireza

преди 12 години

за 115Ясно....Първо,коментарът не беше анонимен,второ поемам цялата отговорност за написаното за дивашките нрави на ПНС!!!Вие чии поръчки изпълнявате?Божее,ето "свободата на словото" в България,затова и след 150 години ще ни управляват престъпни групировки!С нищо не съм нарушил правилата,освен ако истината е нарушение!Тогава напишете "Истината се наказва"!!!

113

Дафинка

преди 12 години

Много жестока разправа с Кадафи и семейството му. Сега постфактум се вадят недоказани факти иподозрения за минали престъпления. Обвиняват синовете му в престъпление срещу човечеството, е ако плейбойският лайфстайл е престъпление срещу човечеството, то да виновни са.

112

...

преди 12 години

S UBIISTVOTO NA KADAFI SE SLOGI KRAI NA MIRA NO VECHE E KASNO, AZ PREDLOGIX IZXOD I TOI BESHE KADAFI VEDNAGA DA OBQVI PROMQNA V POLITIKATA I DA SE NAPRAVQT IZBORI, TOGAVA SHTESHE DA SE VIDI DALI SHTESHE DA OSTANE NA VLAST ! TOVA BESHE PRAVILNOTO RESHENIE, DA NO...USA SAZDADOXA RAZMIRIZITE V LIBIA, TE SA SE SPORAZUMQLI S OPOZIZIATA ZA SVALQNE NA KADAFI, ZELTA Q ZNAEME PETROLA ! POLOVIN LIBIA SE BIXA ZA KADAFI, TOI NE E TIRANIN, TOI E DOBAR CHOVEK KOITO E ISKAL DA GO UVAGAVAT I OBICHAT,USASAUBIIZI

fallback