Снимка: Reuters

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън прикани новите либийски власти да върнат в затвора либиеца Абдел Басет ал Меграхи, за да доизлежи доживотната си присъда за атентата над Локърби през 1988 г., предаде Франс прес.

Меграхи бе осъден на доживотен затвор от британски съд за бомбения атентат срещу самолет на Пан Ам на 21 декември 1988 г. над шотландското градче Локърби, при който загинаха 270 души.

Още по темата

През 2009 г. шотландското правосъдие реши да освободи Меграхи, на когото беше поставена диагноза рак в терминален стадий. Той бе върнат в Либия и все още се намира там в полукоматозно състояние.

"Искаме той да се върне в затвора, за предпочитане в Шотландия, където излежаваше присъдата си. Ако не там, то на друго място, защото смятаме, че с освобождаването му правосъдието бе поругано.

Щом бъде съставено ново либийско правителство, ще подновим призива си Меграхи, който никога не трябваше да бъде освобождаван, да се върне в затвора и да доизлежи присъдата, на която бе осъден за ужасното престъпление срещу пътниците на полет 103 на Пан Ам", заяви Клинтън.

В края на септември и.д. министър на правосъдието на Либия Мохамед ал Алаги заяви, че Преходният национален съвет е готов да съдейства на Шотландия да разпита и други лица по делото Локърби, посочва БТА. Той същевременно се противопостави на идеята Меграхи да бъде съден отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase