Абдел Басет ал Меграхи на протест в подкрепа на Кадафи, Триполи. Снимка: Reuters

Осъденият за взривяването на американския самолет над шотландското село Локърби през 1988 г. либиец Абдел Басет ал Меграхи е бил открит в Триполи "на смъртно легло", съобщи Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс.

Кореспондент на Си Ен Ен посетил Меграхи в къща в Триполи.

"Той спря да яде и понякога е в безсъзнание", заявил за телевизията мъж, представил се за неговия син Халед.

"Даваме му само кислород. Нямаме към кого да се обърнем за медицински съвет. Не разполагаме и с лекарства. Телефоните са прекъснати и не можем да звъннем на никого", добавил синът на Меграхи.

Преди няколко дни шотландските власти съобщиха, че са загубили връзка с Меграхи заради хаоса, създаден при щурма на либийските бунтовници срещу Триполи.

Вчера либийските бунтовници обявиха, че няма да депортират Меграхи.

"Няма да предадем никой либийски гражданин на Запада. Меграхи вече беше съден и няма да бъде съден отново. Ние не предаваме либийски граждани, това го прави Кадафи", заяви в Триполи министърът на правосъдието в бунтовническото правителство Мохамед ал Алаги.

В края на юли държавната телевизия в Либия показа кадри, на които Меграхи в инвалидна количка се появява на митинг на племенни вождове, събрали се в Триполи да подкрепят Кадафи.

Още по темата

Абдел Басет ал Меграхи беше осъден от шотландски съд за взривяването на самолета на Пан Ам, при което загинаха 270 души.

Шотландските власти го освободиха през 2009 г. след прогнозите на лекари, че той ще умре от рак до няколко месеца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase