Снимка: Архив Reuters
fallback
След 10 години в Афганистан САЩ все още не знаят как да доведат конфликта до успешен край, смята бившият командващ международните войски в страната генерал Стенли Маккристъл, цитиран от ВВС. 
 
САЩ и съюзниците от НАТО са изпълнили едва половината от целите си в Афганистан, казва генералът. Операция „Трайна свобода“ трябваше да открие Осама бен Ладен след атентатите на 11 септември и да елиминира талибаните. 
 
По данни от ООН само през последните пет години в боевете в Афганистан са загинали над 10 000 мирни жители. Войната в Афганистан вече задмина Виетнамската и е най-дългата в американската история. 
 
„Не знаехме достатъчно и все още не знаем достатъчно. Повечето от нас, аз включително, имахме много повърхностна представа за ситуацията и историята, и имаме плашещо опростенческа представа за близката история, за последните 50 години“, каза ген. Маккристъл.
 
Според генерала, който командваше коалиционните сили в периода 2009–2010 г., преди да бъде принуден да се пенсионира, най-трудната задача ще е създаването на легитимно правителство, на което обикновените афганистанци да вярват и което ще балансира влиянието на талибаните. 
 
Според него, докато изборът САЩ да се ангажира с Афганистан би могъл да бъде разбран, решението за инвазия в Ирак е било възприето като нелегитимно от мюсюлманския свят и е отделило военни сили, които щели да бъдат по-ефективни в Афганистан. 
 
Ген. Маккристъл беше отстранен от поста командващ на международните сили в Афганистан, след като списание Rolling Stone публикува подигравки на негови подчинени по адрес на вицепрезидента Джо Байдън. По-късно беше установено, че нито генералът, нито подчинените му са направили нещо нередно. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

krasos

преди 12 години

А ООН ,като имат данни ,че там са убити от Хамериканците над 10 000 мирни граждани ,защо не пускат протесни ноти и не го правят на проблем,а дойдоха тук за едни миризливи *** в Катуница да мрънкат...Мам ка им и ***...

50

krasos

преди 12 години

Това са гадове, по големи гадове от Хитлер...Той поне можеше да свърши и нещо хубаво...

49

Ястреб

преди 12 години

Американците да не се притесняват, че не знаят. Историята доказва, че Афганистан е най-добрият университет за империите. Сигурен съм, че дори и тъпите американците ще се дипломират с успех от този реномиран университет!

fallback