Снимка: Reuters

Мъж и жена от щата Орегон бяха признати за виновни в непредумишлено убийство на новороденото си дете, съобщи АФП. Родителите са последователи на местния клон на „Църквата на последователите на Христос“ (Followers of Christ Church), които не признават официалната медицина и практикуват изцеление с молитва.

Шанън Хикман родила сина си в домашни условия. Девет часа по-късно бебето починало. Оказало се, че детето е имало бактериална инфекция и се появило на бял свят с недоразвити бели дробове. Според лекарите, ако е била оказана своевременна медицинска помощ, детето е имало 100% шанс да оцелее.

Следователите се опитвали да изяснят защо родителите не са се обадили на "Бърза помощ". Бащата заявил, че се молил за оздравяването на детето. Шанън отбелязала, че според религиозните й разбирания тя трябва да се съобрази с мнението на мъжа си.

По законите на щата Орегон минималното наказание за непредумишлено убийство е шест години лишаване от свобода. Предвидени са по-леки мерки за вярващи – не повече от 18 месеца затвор и 250 хил. долара глоба.

По-рано петима членове на сектата бяха осъдени за престъпления, свързани с отказ от лечение на деца. Във връзка с това през 2011 г. щатските власти отмениха изключенията за вярващите. В момента на инцидента с новороденото бебе обаче поправките още не са били влезли в сила.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase