Снимка: Reuters

Финансовите пазари тласкат света към нова Голяма депресия, а властите, преди всичко в Европа, са изгубили контрол върху ситуацията, посочи инвеститорът милиардер Джордж Сорос, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Трябва да се възстанови контролът върху събитията и това да стане незабавно", заяви Сорос в отворено писмо, публикувано във в."Файненшъл Таймс".

81-годишният финансист предлага три мерки - постигане на ново споразумение между страните членки на еврозоната, с което да се създаде единно министерство на финансите, преминаване на големите частни банки в еврозоната под управлението на Европейската централна банка (ЕЦБ) в замяна на временни гаранции, привличане на нов капитал в страни като Италия и Испания при ниски лихви, които трябва да се осигурят от ЕЦБ.

По думите на Сорос тези стъпки ще успокоят пазарите и ще дадат на Евросъюза време да изработи стратегия за икономическия растеж, без който проблемът със задлъжнялостта на страните не може да бъде решен.

Милиардерът отбелязва, че всички варианти за решения, които сега се обсъждат от лидерите на ЕС, не са достатъчно радикални за бързо стабилизиране на ситуацията.

" В тази ситуация са необходими нови и смели подходи", отбелязва Джордж Сорос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase