Снимка: Reuters
fallback

Трима приближени на френския президент Никола Саркози – шефът на полицията, този на контраразузнаването и прокурорът на Нантер, са заподозрени в шпиониране на журналисти от в. "Монд", съобщи Франс прес.

Началникът на френската полиция Фредерик Пешнар, шефът на Централната дирекция за вътрешно разузнаване (DCRI) Бернар Скарсини и прокурорът на Нантер Филип Куроа ще бъдат изправени пред правосъдието, след като срещу тях започна следствие за "посегателство (нарушаване) на поверителността на кореспонденцията от страна лице, облечено във публична власт".

Разследването започна след подадена от вестника жалба.

Изслушванията пред съдия-следовател, които в случая на шефовете на полицията и контраразузнаването са насрочени за средата на октомври, може да доведат до повдигане на обвинение.

Парижкият магистрат, натоварен със случая, подозира канцеларията на прокурора Филип Куроа, че е в основата на наблюдение, целящо да се добие информация за телефонните разговори на двама журналисти от "Монд", за да се идентифицират източниците им на информация.

Журналистите работели по случаи, свързани с милиардерката Лилиан Бетанкур, наследничка на козметичната компания L'Oreal.

Призоваването на висш магистрат като Филип Куроа от съдия-следовател е нещо невиждано за Франция, отбелязаха днес от Профсъюза на магистратите.

В изявление прокурорът на Нантер изрази незабавно възмущението си от "клеветническото обвинение".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback