Снимка: Reuters
fallback

Ако не успее да извърши политически реформи и да намали зависимостта си от износа на енергия, Русия я чака нестабилност и бъдещето й ще е под въпрос, заявява бившият съветски лидер Михаил Горбачов в статия в днешния брой на в. "Московский комсомолец", цитирана от Ройтерс.

Колкото повече разговарям, чета и наблюдавам случващото се и обществените настроения, толкова по-силно чувствам растящото безпокойство на хората. Признанието за деградация на държавата и деморализация на обществото се превръща в общоприета диагноза, казва Горбачов в статията.

Все по-очевидно е, че установената в Русия система в отношенията между властта и обществото не гарантира нито личната сигурност и достоен живот на гражданите, нито искрено уважение към Русия по света.

Към половината от руснаците смятат, че Русия върви в неправилна посока. Осъзнаването на безизходността на положението се долавя и сред политическата класа, отбелязва Горбачов.

Трудно можеш да се отървеш от усещането, че на руските власти не им достига политическа воля и готовност да търсят реален изход. Властта се ограничава с козметични мерки, а по-често – с имитация на реформи и гръмки изявления. Явно могъщите лични и корпоративни интереси искат запазване на статуквото, казва
Горбачов.

Дори мнозина от онези, които признават необходимостта от промени, разчитат на реформи "отгоре", очаквайки ги от Кремъл.

Нима и досега не разчитаме на "царя-реформатор", а не на собствените си сили? Нима и досега не смятаме народа за добитък, пита той.

Нежеланието да се предприемат реформи и стремежът да се ограничим с частични промени често се обяснява не със страх да не загубим властта, а със стремежа да се избегне нов разпад на Русия. Именно липсата на промени обаче заплашва да предизвика нестабилност и да постави под въпрос бъдещето на страната,
изтъква 80-годишният бивш президент.

Властите дори не крият стремежа си да се предпазят от честна конкуренция и да гарантират самосъхранението си.

Перестройката беше прекъсната. През 90-те години властта се оказа в ръцете на хора, които под прикритието на демократични лозунги осъществяваха антидемократичен избор, а новото пълновластие бе допълнено от олигархичен капитализъм с криминален оттенък.

Властта се затвори в бункер и се обгради с непробиваем щит от всякакви уловки, "административен ресурс" и лицемерно законодателство, което прави смяната на властта невъзможна.

Русия се връща в Брежневата епоха, забравяйки, че тя вече приключи.

Смяната на властта, запазвайки предишната система и старите правила на играта, ще доведе единствено до това, че на мястото на едни хора ще дойдат други, а керванът ще продължи да върви към пропастта, допълва бащата на перестройката, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

петър ненов

преди 12 години

този *** няма право да говори за русия .при условие че се опита да я заличи като държава...

82

Анонимен

преди 12 години

Статията е много точна, а Горби им го казва на руснаците директно колко е зле този цирей наречен Руска Федерация. Те не са свикнали да слушат подобни слова от собствените им хора.

81

Оги

преди 12 години

Абе тоя поменик какво се обажда без да го питат бе?Дори западните политици и медии го обявиха за некадърен и глупав политик!Гледах един филм за него по Хистори ченъл....всички го изкараха *** и неспособен да ръководи.Присмиваха му се, че е разрушил съюза.Дори Маргарет Тачър намекна, че от тоя и *** за зеле не става.

fallback