Снимка: Reuters
fallback

Френският президент Никола Саркози обеща да подкрепи новите управници на Либия и каза, че Муамар Кадафи ще бъде изправен пред съд, но призова либийците да се въздържат от отмъщение, предаде Асошиейтед прес.

Саркози направи тези коментари на пресконференция заедно с британския премиер Дейвид Камерън. Двамата са първите световни лидери, които посещават Либия, след като революционните сили превзеха столицата и свалиха от власт Кадафи. И двете страни са сред най-активните участници в международната мисия в подкрепа
за бунта.

Саркози каза, че либийците трябва да запазят единството си и да търсят помирение и ги призова да се въздържат както от отмъщение, така и от разчистване на сметки.

Oще по темата

Камерън обеща Великобритания да помогне в издирване на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, предаде Ройтерс. "Това не е краят. Ще ви помогнем да откриете Кадафи и да го изправите пред съда", каза той.

"Готови сме да помогнем, но искаме да знаем от каква помощ най-много се нуждаете", каза още Камерън. По думите му това е моментът, когато арабската пролет може да се превърне в арабско лято и демокрацията да настъпи и в други страни.

Междувременно британски правителствен говорител заяви днес, че Лондон ще деблокира още 600 милиона британски лири (944 милиона долара) от замразените либийски авоари, съобщи Ройтерс.

Говорителят каза, че Великобритания ще размрази средствата, за да помогне на преходните либийски власти, които имат нужда от пари за заплати на работниците от държавния сектор и на полицейските сили.

Лондон деблокира миналия месец около 1,5 милиарда долара либийски авоари и първата пратка с отпечатани във Великобритания либийски банкноти беше доставена с военен самолет в Бенгази, отбелязва БТА.

Британското правителство заяви още, че ще помогне на Либия да се справи със запасите от химическо оръжие, мини и ракети, останали от времето на Муамар Кадафи. По думите на правителствения говорител Лондон ще предостави един милион британски лири за финансиране на неправителствени организации, които да работят с Преходния национален съвет на Либия.

Предвижда се Камерън да обяви финансова и логистична помощ за Преходния национален съвет, включително двучленен военен екип за връзка, който ще бъде изпратен в Триполи, за да помогне в борбата с разпространението на оръжия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ves666

преди 12 години

interesno vas koi da vi sadi zaedno s amerikancite ,teroristite vikat drajte terorista ,zashto kogato ne vi otarva drygite sa teroristi a vie ne ste vas koga shte vi sadiat za prestaplenie sreshty chovechestvoto iavno nikoga .

19

Мюра

преди 12 години

Британския спецназ се завръща в къщи. Загубите са признати за непривмливи173 военнослужещи от елитния 22-ри полк на британската Особена въздушна служба (SAS) ще се върнат в родината от Либия в близките дни. Загубите, понесени от тях по време на военната кампания, военното ведомство на Великобритания призна за неприемливи. Това е съобщил за СМИ военния експерт Питер Бейнчли, който се позовава на източници от SAS.Според неговите думи, официалните цифри на загубите не се разкриват. Но, по различни данни, става въпрос за от 21 до 35 военнослужещи. Най-големи загуби SAS е понесъл по време на щурма на Триполи и когато бе свален вертолет на границата между Либия и Алжир.Подготовката и поддръжката на един командос от този полк, според оценки на експерти, струва до 1 милион фунта на година.

18

anonimen

преди 12 години

Lewoadite otidoha da doiadat obitata marwata

fallback