Протестите в Сирия не спират. Снимка: Reuters
fallback

Сирийски опозиционери представиха днес в Истанбул състава на т. нар. Национален съвет, който ще координира борбата срещу режима на президента Башар ал Асад, предаде Франс прес.

„Обединяваме се зад три принципа: продължаване на борбата до падане на режима, използване до мирни средства и запазване на териториалната цялост на Сирия“, заявиха те.

Националният съвет, чието създаване бе обявено на 23 август, се състои от 140 души. 60 процента от неговите членове живеят в Сирия, а останалите са дисиденти в изгнание.

Сирийските опозиционери разкриха имената на около половината членове на Националния съвет - 72 души, от съображения за сигурност.

Все още няма избран председател на Съвета.

Канада, Холандия, Япония и Судан са изпратили дипломати да присъстват като наблюдатели на днешната конференция в Истанбул.

Продемократични активисти призоваха традиционните за петък протести в Сирия да преминат утре под лозунга "Ще продължим напред до падането на режима", предаде АФП.

"Ние сме избивани и хвърляни в затвора, но решителността ни е по-силна от всякога. Революцията избухна, тя ще спре едва когато режимът бъде свален", написаха те в своята страница във Фейсбук - "Сирийската революция".

Опозиционерите ще бъдат приети днес и утре във френското министерство на външните работи, съобщи неговият говорител Бернар Валеро, цитиран от Франс прес.

Валеро обърна внимание, че Ке д'Орсе винаги е поддържал контакти със сирийската опозиция.

"Както подчерта министърът (на външните работи) Ален Жупе, нашето намерение е да развиваме тези контакти", каза той.

От съображения за сигурност говорителят на френското външно министерство отказа да разкрие имената на членовете на сирийската делегация.

Посланиците на осем държави в Сирия предприеха небивала стъпка, като присъстваха на бдение за убития активист Гият Матар, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на британския вестник "Гардиън".

На възпоменателната церемония отишли дипломатическите представители на Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Япония, Холандия и Европейския съюз.

"Важно е да бъде показано публично както на семейството на самия Гият, така и на всички сирийци, че международната общност вижда какво става тук, а също и да бъде насочено общото внимание към ситуацията в Сирия в по-широк план", каза британският посланик Саймън Колис.

26-годишният Гият Матар бил един от най-видните активисти в предградието на столицата Дамаск Дарая, призоваващи на мирен протест с искане за демократични реформи, отбелязва "Гардиън", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Матар бил отвлечен на 6 септември от мъже в цивилни дрехи, а след четири дни властите предали на неговото семейство тялото му с признаци на насилствена смърт. Те обяснили, че Гият бил убит от въоръжени бандити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

TonyaNieves33

преди 12 години

Set your own life more simple get the <a href="bestfinance-blog/topics/credit-loans">credit loans</a> and all you want.

19

Пепи

преди 12 години

до 20 Турция има най-силната армия в Европа и хубавото е, че иска да е член на ЕС за което им служи като вярно другарче

18

оле

преди 12 години

Да не забравяме ,че турската армия е една от най-добре въоръжените в югоизточна Европа.Така,че с тях/турците/ шега няма във "военните игрички".

fallback