Снимка: Reuters
fallback

"Това е ситуацията, в която американската икономика на практика преживя сърдечен удар,  но пациентът оживя и се подобрява, въпреки че подобряването му става много бавно. Това беше най-тежката криза и след такъв удар ще е нужно време за "излекуването”.

Това обяви американският президент Барак Обама в радиоинтервю, в което посочи, че е готов да предприеме серия от възможни мерки, които биха довели до създаването на един милион нови работни места в САЩ, предаде Ройтерс.

Обама отбеляза това в коментар към важна икономическа реч, която се очаква да произнесе следващата седмица.

Американският президент трябва да даде тласък на растежа и да намали безработицата, за да бъде уверен, че ще спечели следващ мандат в Белия дом на изборите през ноември 2012 г., отбелязва в материала си агенцията.

Белият дом посочи, че подробностите около предложенията за създаване на нови работни места, които Обама ще разкрие следващата седмица, все още се обмислят, а точната дата и мястото на речта предстои да бъдат обявени по-късно.

"Няма съмнение, че можем да предприемем стъпки, които биха означавали икономиката да нарасне с процент или процент и половина по-бързо. Това би означавало половин до един милион нови работни места", заяви Обама в популярното радио токшоу на водещия Том Джойнър.

Брутният вътрешен продукт на САЩ достигна скромните 1,3 процента годишен растеж през втората четвърт на тази година, а безработицата остана на високото ниво от 9,1 процента през юли, отбелязва агенцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Патилан

преди 12 години

От десетилетия американския Федерален резерв (който е частна еврейска банка, а не държавна институция) печата долари в огромни количества без покритие. Курсът на долара се поддържа изкуствено от десетилетия с неикономически (с чисто политически) средства. Допреди 2-3 години реалното покритие (стойност) на 1 долар беше ... 4 цента, според независими анализи. Днес покритието му е още по-малко. Към този обезценен долар е обвързана цялата финансова система на евро-американския свят. Днес парите в тази евро-американска система дори нямат материален носител - вече не са и книжни банкноти. Днес те са виртуални цифри в електронната система на банките. "Доларът е ужасно неустойчива валута, САЩ в момента са най-големият длъжник в света. И което е най-ужасяващо, САЩ задлъжняват с по 1 трилион долара на всеки 15 месеца."Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!

23

Анонимен

преди 12 години

Така е малко преди да се спомине болната икономика! Подобрява се и болният от рак, пък после взел, че умрял!

22

Анонимен

преди 12 години

Теглети си парите от банките. Ако нямате, теглете кредити и не ги връщайте. Така направиха в Америка и ЕС в началото на кризата. Сигналът бе даден от Руснаците че кредитите може и да не се връщат само трябва да не си пълен ***...Това е сигурен начин да сринем западната система и модел. Ерик Кантона още преди години го каза ама кой да го чуе...

fallback