Храмът на Зевс в Кирена. Снимка: ЮНЕСКО

ЮНЕСКО предупреди международните търговци на изкуство и музеите да бъдат бдителни за артефакти, които може да са плячкосани от Либия след сраженията между бунтовниците и верните на Кадафи сили.

Генералният директор на организацията Ирина Бокова посочва в изявление, че дилърите трябва са бъдат "особено бдителни за предмети от Либия предвид сегашните обстоятелства".

Тя призова либийците да опазят тяхното "безценно културно наследство".

В Либия има пет обекта, определени като паметници на Световно наследство, включително Кирена – един от най-известните градове в Античността.

"Опитът показва, че има сериозна опасност от разрушаване във времена на социални катаклизми", се посочва в изявлението.

"Той ни е научил да сме бдителни за плячкосване от страна безскрупулни хора, които увреждат артефакти или археологически обекти", заявява Бокова.

По думите й "нехайни дилъри, които купуват тези предмети или фрагменти, всъщност подбуждат към още повече плячкосване".

Още по темата

Генералният директор на ЮНЕСКО се е свързала със съседни на Либия страни и е подчертала "важността на борбата срещу нелегалния трафик и износа на културни ценности".

Сред паметниците на Световното наследство в Либия са и Лептис Магна – смятан за един от най-красивите градове от Римската империя, и стария град Гадамес – оазис в западната част на Либия, отбелязва Би Би Си.

В изявлението си Ирина Бокова предлага помощта на ЮНЕСКО при оценяването на евентуалните щети и плановете за опазване на културните ценности "веднага щом това е възможно".

Безредиците в Северна Африка тази година доведоха до плячкосвания на музеи.

По време на протестите в Кайро през февруари Египетският музей се превърна в мишена на крадци, които разграбиха 18 ценни артефакта, включително позлатена дървена статуя на Тутанкамон, носен от богиня.

Плячкосването на исторически ценности не подмина и конфликтните точки в Близкия изток. През 2010 г. експерти предупредиха, че последните години на сражения в Ирак са довели до "изтичане" на културни ценности от страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase