Снимка: Reuters

Либийските бунтовници обявиха, че са превзели изцяло резиденцията на Муамар Кадафи - Баб ал Азизия, и боевете около нея са приключили.

Те влязоха в резиденцията и стрелят във въздуха от радост, предаде Ройтерс. Съдбата на либийския лидер обаче остава неизвестна.

Силите на Кадафи първоначално се опитали да защитават комплекса, но след това прекратили съпротивата.

Според арабски телевизии, цитирани от ИТАР-ТАСС, бунтовническите сили са влезли дълбоко навътре в резиденцията. Без да срещат съпротива, те продължават да заемат позиции в комплекса.

Според дубайската сателитна телевизия Ал Арабия бунтовниците са превзели дома на Кадафи и са издигнали на него червено-черно-зеленото знаме на революцията.

Още по темата
 "Комплексът Баб ал Азизия вече е напълно в ръцете на бойци от опозицията и страната ще бъде освободена до 72 часа, заяви либийският постоянен представител в ООН Ибрахим Даббаши.

Бунтовниците обявяват по високоговорители, че са превзели резиденцията на Кадафи. Те пеят, скандират "Бог е велик" и надуват клаксоните на автомобилите.
 

За успешното напредване на въстаниците допринасят и интензивните въздушни удари, нанасяни от самолети на НАТО. От комплекса няколко часа се издига черен дим.

Резиденцията Баб ал Азизия представлява комплекс от няколко сгради, разположени на голяма територия. В комплекса освен самата резиденция на Кадафи се намират и армейски казарми и редица други сгради.

В резиденцията на Муамар Кадафи обаче не са намерени нито близките на лидера, нито самият той.
 

Либийският лидер Муамар Кадафи е в Триполи или в района около столицата, заяви говорител на либийския Преходен национален съвет.

"Не мислим, че той е напуснал страната. Смятаме, че все още е в Либия. Той е или в Триполи или близо до Триполи", заяви Гума ел Гамати за Би Би Си.

"Рано или късно той ще бъде открит и арестуван, това е най-добрият резултат, който искаме, или, ако окаже съпротива, ще бъде убит", допълни Гамати.
 

Рано тази сутрин пред журналистите се появи синът на Кадафи Сейф ал Ислам и заяви, че баща му не е напускал Триполи. Той увери медиите, че столицата остава под контрола на властите и в града „всичко е наред“. 

По улиците на Триполи са излезли стотици противници на режима, които празнуват превземането на последната крепост на Кадафи.

Междувременно Френският президент Никола Саркози е разговарял по телефона с американския си колега Барак Обама. Двамата са единодушни, че краят на управлението на либийския лидер Муамар Кадафи е неизбежен и близък, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс.

Франция и Великобритания ще продължат да предоставят военна подкрепа на либийските бунтовници, докато войските на Кадафи се предадат.

Двете страни подкрепят свикването на конференция скоро в Париж, която да събере международна подкрепа за възстановяване на Либия, се посочва още в съобщението.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase