Снимка: БТА

Либийският лидер Муамар Кадафи се намирал в Триполи и нямал намерение да напуска Либия.

Председателят Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов е разговарял по телефона с него, предаде Ройтерс.

„Жив съм и съм в добро здраве. Намирам се в Триполи и нямам намерение да напускам страната”, е посочил Кадафи в разговор с Илюмжинов.

По думите на Илюмжинов разговорът се състоял днес в 18 ч. московско време. Обадил му се Мохамед Кадафи, един от синовете на либийския лидер, и заявил, че силите, верни на баща му, преследват бунтовниците в Триполи, които нарекъл "плъхове".

След това предал телефона на баща си.

Кадафи благодарил на всички по света, които "съчувстват на либийския народ", предаде Илюмжинов, цитиран от световните агенции.

"Сигурен съм, че ние ще победим", заявил Кадафи. Той уверил събеседника си, че е жив и здрав, няма намерение да напуска Триполи и ще се бори до край.

Илюмжинов познава либийския лидер от години. През юли той бе на посещение в Триполи и обсъжда с Кадафи организирането наесен на международен турнир по шах в Либия, припомня БТА.

Междувременно либийски бунтовници влязоха в резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи - Баб ал Азизия и стрелят във въздуха от радост, предаде Ройтерс, като се позова на свои кореспонденти на място.

Още по темата
 Силите на Кадафи първоначално се опитали да защитават комплекса, но след това прекратили съпротивата.

Резиденцията Баб ал Азизия представлява комплекс от няколко сгради, разположени на голяма територия. В комплекса освен самата резиденция на Кадафи се намират и армейски казарми и редица други сгради.

По данни на въстаниците под казармите има система от тунели с обща дължина от 30 километра, като някои от тях излизат извън Триполи към морето.

Все още не е ясно дали самият Кадафи се намира в резиденцията.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase