Снимка: Архив Reuters

Въстаниците са навлезли в резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи. „Ал Джазира“ съобщи, че бунтовниците са проникнали във външния периметър на правителствения комплекс.

По данни на телевизията над резиденцията на Кадафи се вижда дим, в района Баб ал Азизия, където се намира комплексът, се чуват взривове.

В небето над Триполи патрулират самолети на НАТО, но Алиансът не потвърди, че бомбардира резиденцията.

По непотвърдени данни пък, съобщени от „Ал Джазира“, силите на НАТО са нанесли въздушен удар срещу резиденцията на Кадафи.

Резиденцията Баб ал Азизия представлява комплекс от няколко сгради, разположени на голяма територия. В комплекса освен самата резиденция на Кадафи се намират и армейски казарми и редица други сгради.

По данни на въстаниците под казармите има система от тунели с обща дължина от 30 километра, като някои от тях излизат извън Триполи към морето, посочва Lenta.ru.

Не е ясно дали самият Кадафи се намира в резиденцията.

Още по темата

Рано тази сутрин обаче пред журналистите се появи синът на Кадафи Сейф ал Ислам и заяви, че баща му не е напускал Триполи. Той увери медиите, че столицата остава под контрола на властите и в града „всичко е наред“. 

Междувременно говорителят на операцията на алианса в Либия "Обединен защитник" полковник Ролан Лавоа, цитиран от Ройтерс, заяви, че НАТО не знае къде е Муамар Кадафи и не го смята за своя мишена.

Лавоа каза пред журналисти в Неапол, че всъщност изобщо не е сигурен "дали това наистина има значение, като се има предвид, че решението на тази ситуация ще е политическо".

"Струва ми се всички приемат, че Кадафи по всяка вероятност няма да е част от това решение. Той вече не е ключов играч", подчерта говорителят на операцията на НАТО в Либия, макар да призна символното значение, което либийският лидер може да има за своите привърженици.

Лавоа направи уговорката, че ако Кадафи е напуснал Либия, това няма да е проблем за алианса, чийто мандат е да защитава цивилното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase