Снимка: Reuters

Шведската полиция е арестувала Ричард Хандл, който се опитал да постигне ядрено делене в собствената си кухня, съобщи Асошиетед прес.

Самият Хандл твърди, че просто е правил научен експеримент в домашни условия и не е знаел, че хобито му е противозаконно. Полицаите са задържали шведа за нелегално съхранение на радиоактивни вещества. В дома му са открити радий, уран и америций. По думите на 31-годишния мъж той от няколко месеца се опитвал да си направи ядрен реактор. Постиженията си мъжът описвал в блог.

В един момент ученият любител се замислил има ли право на подобни изследвания и отправил питане към властите. Те предпочели веднага да го арестуват.

"Винаги съм се интересувал от физика и химия. Просто исках да разбера може ли да бъде осъществено деление на атома вкъщи", заяви за Асошиейтед прес Хандл. Занапред мъжът обещава да се занимава само с теоретични изследвания.

Извиненията, поднесени от шведа, може да се окажат недостатъчни. Ако бъде признат от съда за виновен, го заплашват до две години лишаване от свобода.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase