Снимка: Reuters
fallback

Повечето общини в Израел обявиха днес еднодневна обща стачка в знак на солидарност с гражданите, които протестират срещу високите цени на жилищата, стоките и услугите, предаде ИТАР-ТАСС.

От средата на юли демонстранти, протестиращи срещу силното поскъпване на жилищата, са се настанили в стотици палатки на булевард Ротшилд, едно от най-богатите места в Тел Авив.

Социалното движение, изразяващо гнева на младежта и средната класа, се разпростря и в други градове. Според едно проучване го подкрепят над 80 на сто от израелците.

Днес стачкуват близо 150 000 общински служители, съобщи за Франс прес Шломо Бухбут, президент на израелския Съюз на местните власти.

Предвижда се в деня на протеста общините да не приемат посетители и да не извозват боклука. В средата на деня органите за местно самоуправление са насрочили "разяснителни събрания", след което ръководители от различни равнища ще се съберат на митинг в един от парковете на Тел Авив, където ще се включат в протестите на други обществени групи, посочва руската агенция.

"Правим го с надеждата да изведем израелското общество от проточилата се социална криза", заяви Бухбут пред местно радио.

Независимо от стачката на общините във Фейсбук бе създадена група, която приканва израелците да не отиват днес на работа. Тя вече наброява 20 000 души, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Близо 24 хиляди израелци обявиха, че няма да идат на работа, писаха в тази връзка местните медии.

Нова група във Facebook пък приканва израелците масово да теглят на 8 август "значителни средства в брой", предаде МИГнюз.

Акцията е замислена като протест срещу прекомерно високите комисиони, с които е прочута израелската финансова система, посочва агенцията.

Организаторите призовават израелците да плащат само в брой за всички стоки и услуги, без да използват кредитни карти и банкови платежни инструменти.

През 2010 г. общият доход на израелските банки от комисиони достигна 14 милиарда шекела. Три милиарда от тези 14 са "спечелени" от "управление" на текущи сметки. Комисионите за обслужване на кредитни карти са били 3,4 милиарда шекела, уточнява агенцията.

Организаторите на протеста заявиха, че целта им не е да разрушат финансовата система, а да демонстрират пред израелските банки, че ако се обединят, клиентите им могат да намалят доходите и стабилността им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

До 45

преди 12 години

"Каквото искат ще го получат, защото те знаят какво искат и знаят как да го получат."Ако знаеха какво искат, щяха да се захванат за работа и да го направят, а не да стачкуват и да пискат някой на готово да им реши техните проблеми.

48

До 46

преди 12 години

Първо - евреите никой не са ограбили. През цялата история на християнството, християните са преследвали и тероризирали евреите.Второ - ти си гладен защото си мързелив и некадърен.Трето - господ, дядо мраз и червената шапчица всъщност не съществуват.

47

Анонимен

преди 12 години

Първо да променят името на булеварда -родшилд ,че точно тази сатанинска фамилия е виновна за двете световни воини за болшевишкия терор залял Русия и много други страни и разбира се за сегашната безпрецедентната световна икономическа и финансова криза

fallback