Снимка: Reuters

Основателят на крайнодясната партия Национален фронт във Франция Жан-Мари Льо Пен разкритикува Норвегия за нейната "наивност" към имиграцията и тероризма и определи бездействието на правителството като по-сериозно от избиването на 77 души от антиислямистки есктремист, предаде Ройтерс.

Льо Пен заяви, че въоръженото нападение от 22 юли на Андерш Беринг Брайвик - някога член на норвежката дясна популистка Партия на прогреса, изглежда е дело на "болен" човек, но стовари отговорността върху властите и обществото в Норвегия.

"По-сериозно впечатление ми правят наивността и бездействието на норвежкото правителство", отбелязва 82-годишният бивш партиен лидер Льо Пен в седмичен видео блог, поместен вчера на уебсайта на партията.

"Най-сериозната отговорност според моите виждания е на норвежкото правителство и общество, които са заспали, които не са взели предвид глобалната опасност от мащабна имиграция, която е основната причина в мисленето на този крайно побъркан човек,

а също и тероризма, който е глобален феномен", коментира Льо Пен.

Бившият лидер на Националния фронт заяви днес пред Ройтерс, че не е имал намерение да омаловажава действията на Брайвик, но добави, че е разкритикувал реакцията на правителството към нападенията.

"Очевидно е, че отговорността за тези убийства е на убиеца, но има и слабост в основната защита на народа в една цивилизована държава", каза той. "Това, че на полицията й отне час и половина, докато пристигне на няколкостотин метра от Осло", допълни Льо Пен.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase