Исабел Алиенде, дъщеря на Салвадор Алиенде, и директорът на Института по съдебна медицина в Сантяго Патрисио Бустос. Снимка: Reuters

Президентът на Чили Салвадор Алиенде се е самоубил в деня на държавния преврат, извършен на 11 септември 1973 г., предадоха световните агенции, като се позоваха на чилийски съдебни медици и на дъщерята на Салвадор Алиенде – чилийската сенаторка Исабел Алиенде.

"Изводът на чилийските медицински експерти е същият като на семейство Алиенде. На 11 септември 1973 г. президентът Алиенде се е озовал в изключително положение и е взел решение да се самоубие, вместо да бъде унижаван или измъчван", каза Исабел Алиенде.

Сенаторката добави, че семейство Алиенде е приело изводите на патолозите спокойно.

Заради разследването на причините на смъртта на Алиенде тленните останки на президента бяха ексхумирани през май тази година.

Това стана в рамките на юридическа процедура, започнала още на 27 януари за установяване на причините за смъртта на президента. Според близките му той се е самоубил, защото е обещавал да загине с оръжие в ръка.

Чилийски лидери и някои журналисти смятаха, че Алиенде може да е бил убит от някой от превратаджиите. Други твърдяха, че някой е помогнал на президента да се самоубие, след като опитът му да се застреля бил неуспешен.

Тогава, според привържениците на тази версия, негов охранител се смилил над него и го застрелял.

Салвадор Алиенде е първият марксист, избран за президент на Чили през 1970 г. Той почина прострелян в президентския дворец в Сантяго по време на бомбардировките, в деня на държавния преврат, извършен от генерал Аугусто Пиночет.

Алиенде беше на 65 години. Вдовицата на президента и трите му дъщери не успяха тогава да видят трупа му. Според аутопсията, извършена непосредствено след смъртта му, той се е самоубил с куршум в брадичката.

При сегашната експертиза съдебните лекари са установили, че тленните останки са действително на Алиенде и че той е починал в резултат на огнестрелна рана, която "отговаря на рана, причинена при самоубийство".

Според британски експерти по балистика, цитиран от Асошиейтед прес, Алиенде е умрял от два изстрела, изстреляни от автомат, който е държал между краката си и под брадичката си.

Оръжието е било настроено на автоматична стрелба. Смъртта е настъпила мигновено. Нищо не доказва, че на стрелбата е присъствал втори човек. Това опровергава предположенията, че Алиенде е бил убит от военните, щурмували президентския дворец, уточнява БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase