Снимка: архив Булфото
fallback

Мисията на САЩ в България се бори с екстремизма във всичките му форми. Американците вярват, че той се подхранва от липсата на икономически възможности. Много българи са потиснати от продължителния преход и от това тяхно състояние се възползват популисти, националисти и опортюнисти ксенофоби.

Това пише бившият посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, който е подписал секретната каблограма (най-високо ниво на секретност от наличните в Wikileaks – бел. ред.). Тя бе разпространена от българския партньор на WikiLeaks - сайта "Биволъ".

Според него общият икономически подем на България е най-ефикасният инструмент за пресичане на екстремизма.

В грамата са очертани двата полюса на екстремизма в България: чужди екстремистки групи, вербуващи сред традиционната мюсюлманска общност, и националистическата ксенофобска партия „Атака“, изявяваща се против САЩ и ЕС.

Политиката на посолството към „Атака“ е "никакви контакти", но внимателно се следят всички изяви на говорене на омразата, пише Байърли.

Няколко дни след изпращането на тази грама посланикът изпраща във Вашингтон подробен анализ за исляма и ислямския екстремизъм в България.

По думите му оръжията срещу екстремизма са: обучение за службите, образование, подкрепа за умерения ислям.

Не са намерени данни за връзки между религиозни екстремисти и "добре развитата българска организирана престъпност", но заплахата от потенциално сътрудничество за снабдяване с оръжия и експлозиви остава реална, допълва Джон Байърли.

Ключов момент на американската политика за борба с екстремизма е оказването на подкрепа за умерените религиозни и етнически лидери, и институции, както и постоянното публично дипломатическо говорене с акцент върху толерантността, мултиетническото разнообразие и равните възможности, пише в заключението си бившият американският посланик в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Бейлис

преди 12 години

118, червена е баба ти - а руското оръжие е ненадминато..

117

с. до 110

преди 12 години

Ти си ***!Исляма е много агресивна религия и специално ние българите си имаме проблеми с *** от векове!Що не отидеш в Батак да видиш за какво става въпрос!Или вземи си пусни Време разделно за да се образоваш малко!Пак САЩ ли са виновни!?***!Ако искаш да си поговорим за руската инвазия в Афганистан едно време и за свинщините им в Кавказ!Наясно ли си какви проблеми имат там!Или помощта им за ислямистите в Иран едно време!САЩ ли са виновни пак!?*** русофилистичен!

116

с.

преди 12 години

Като чета простотиите на червените *** и падам!Яна е *** като пуканка!Какви инки те гонят бе,кифло!?Какво общо имат американците с инките,Кортес,испанската колонизация и така нататък!Инките като цивилизация географски са се намирали доста далеч от днешната територия на САЩ!Факт!И въпросните събития са станали векове преди САЩ да съществуват!Бастуна Бейлис пък оди лее за руското оръжие!18 поста изплякал с простотии!Руското оръжие!Айде да говорим за руските коли!Или кораби с по 100 загинали!

fallback