Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първата половина на тази година е най-кръвопролитната в десетгодишната гражданска война в Афганистан, обяви мисията на ООН в страната, съобщи Reuters. Броят на загиналите цивилни се е увеличил с 15% в сравнение със същия период на миналата година заради атаките с коли бомби, самоубийствените атентати, увеличаването на въоръжените сблъсъци и на въздушните атаки.

По данни на ООН в инциденти, свързани с конфликта, са загинали 1462 мирни жители на Афганистан. За 80 на сто от жертвите Световната организация обвинява талибаните.

Афганистанската армия и полиция, заедно със силите на НАТО, са отговорни за 14% от цивилните жертви, което е с 9 на сто по-малко от същия период на миналата година. Повече афганистанци са убити обаче при въздушни удари – най-спорната военна тактика в Афганистанската война. При въздушни удари на водените от НАТО международни сили през тази година са убити 79 мирни жители.

ООН предупреди, че пълната картина в Афганистан може да по-трагична, защото настоящият доклад не съдържа данни от северната част на страната за периода март-юни, защото офисът на световната организация там беше затворен след нападението, при което беше отнет животът на 7 служители.

Въпреки че броят на самоубийствените атентати не се е увеличил, те са станали по-кръвопролитни и броят на мирните граждани, които са убити по този начин, се е увеличил с 52 процента.

Бунтовниците правят по-впечатляващи атаки в големите градове, за да подчертаят възможностите си, докато силите на НАТО бързат да подготвят афганистанската армия и полиция за постепенното поемане на контрола, което започва тази година.

Представителите на ООН са притеснени и от увеличаването на броя на децата, използвани в десетгодишния военен конфликт. Един от примерите е 12-годишният атентатор самоубиец, който причини смъртта на трима цивилни и рани 12 души през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase