Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

При експлозии в Туркменистан са загинали около 100 души, съобщи порталът „News Asia”. По негови данни в района на град Абадан и околните планини в складове за боеприпаси се взривяват ракети и снаряди за комплекса „Град“, пише ИТАР-ТАСС.

По думите на жители на Абадан градът в момента е обхванат от огън, дотам долитат снаряди.

Няколкостотин къщи са разрушени. Училище е изгоряло напълно, а детска градина е изчезнала под земята.

Военните събират тленни останки на жертви от трагедията, които са главно наборни войници, служили в склада за боеприпаси и от офицерския състав. Под отломките от къщите намират загинали и пострадали. В болниците отказват донорска кръв, уверявайки, че не е нужна.

Жители на Абадан, който се намира на 20 км от столицата на Туркменистан Ашхабад, казват, че в града няма никаква телефонна връзка, блокиран е интернет.
Провежда се активна евакуация на хората.

Външното министерство на Туркменистан твърди, че взривовете са станали в специални складове с пиротехнически средства, предназначени за фойерверки. „Жертви и особени разрушения няма. На населението се оказва необходимата медицинска помощ. Част от хората, които живеят в непосредствена близост до мястото на инцидента, се евакуирани на безопасно разстояние“, се казва в съобщението на външното министерство.

Правителството и съответните структури държат възникналата извънредна ситуация под пълен контрол, заявява министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase