Храмът Падманабхасвами. Снимка: Reuters
fallback

Чували, пълни с диаманти, складирани редом до тонове златни монети и бижута са открити в тайните съкровищници на храма Шри Падманабхасвами от 16 век, издигнат в чест на бог Вишну в южния индийски щат Керала.

Обемът на натрупаните скъпоценности бил толкова голям, че изследователите претегляли златните и сребърните монети с чували, вместо да ги броят една по една.

Сред съкровищата имало статуи на божества от масивно злато, инкрустирани с диаманти, рубини и изумруди, колиета, гривни, корони и безброй други скъпоценности.

Археологически екип се готви да отвори последното тайно хранилище на храма,  където беше намерено съкровището, оценено дотук на над 20 милиарда долара, предадоха световните агенции.

През изминалата седмица 7-членен изследователски екип успя да проникне в пет от шестте подземни тайни трезора на светилището, натъпкани със скъпоценности, които не са били докосвани от човешка ръка почти 140 години.

Oще по темата

Полицията обособи специално помещение близо до храма в понеделник, за да могат да бъдат инвентаризирани находките. Три кордона въоръжени военни и полицаи бяха разгърнати около светилището.

Властите обещаха пълна защита и охрана на скъпоценностите, като те по всяка вероятност ще останат собственост на храма. В момента той се управлява от наследниците на кралското семейство на Траванкор.

Историците потвърдиха предварителните оценки на съкровищата, открити в светилището Шри Падманабхасвами, като обясниха произхода му с доходоносните търговски пътища, които са минавали през региона в продължение на векове.

"Търговците, които пристигали от най-различни краища на страната и света, за да закупят подправки и други ценни стоки, правели щедри дарове на боговете, не само да си изпросят благословията им, но и за да се харесат на тогавашните управници", коментира Пи Джей Чериан, директор на Съвета за исторически проучвания на щата Керала.

Франс прес съобщи, че и седмо скривалище, преградено с железни врати, предстои да бъде отворено, но това ще стане едва след обявяване на решението на висш индийски съд. С това стойността на съкровището може да нарасне още повече.

В Индия се води оживен дебат какво да се прави с новооткритото богатство в страна, в която 450 милиона души живеят в бедност. Лидерите на индуистката общност държат богатството да бъде инвестирано в храма, докато мнозина интелектуалци се застъпват то да бъде използвано за общественото благо.

Властите на щата Керала обявиха, че ще се подчинят на решението на Висшия съд, който ще постанови чия собственост да бъде несметното богатство, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Ангел

преди 12 години

Познайте ако разкопаят под акропола какво ще открият - НИЩО! Всичко е било изядено и изпито още в древни времена.

68

формалности

преди 12 години

Тея пък сега - веднага полицаи. За какво са им полицаи?

67

Коце

преди 12 години

Я да дадат по едно диамантче на всичките 450 милиона души, да си *** турят на шията.

fallback