Доминик Строс-Кан. Снимка: Reuters

Бившият шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан вероятно ще получи днес съществени облекчения на условията на освобождаването си под гаранция поради проблеми с достоверността на показанията на жената, която го обвинява в сексуално насилие, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на анонимен
осведомен източник.

У прокурорите са се появили съмнения доколко може да се има доверие на тъжителката. В. "Ню Йорк таймс" пръв писа, че обвинението срещу Строс-Кан е на ръба на провала, след като разследващите открили големи пробиви в показанията на камериерката.

Макар че съдебномедицинската експертиза установи несъмнени доказателства за сексуален контакт между Строс-Кан и жената (според защитата той бил доброволен), прокурорите не вярват на много от нещата, които тя им разказала за обстоятелствата и за самата себе си.

След първоначалното си обвинение на 14 май тя многократно е лъгала, установило разследването според източниците на вестника.

Прокурорите се срещнали с адвокатите на Строс-Кан вчера и споделили изводите си, така че двете страни обсъждат дали да не отпаднат по-тежките обвинения.

Още по темата

Строс-Кан може да бъде освободен от домашен арест, чиито мерки за сигурност му струват около 200 000 долара месечно отгоре на месечния наем от 50 000 долара за къщата в Трайбека.

Разследващите открили проблеми с молбата за убежище на 32-годишната африканска имигрантка от Гвинея, евентуални връзки с криминални дейности, включително търговия с наркотици и пране на пари.

Бил е записан разговор, който жената водила по телефона ден след срещата със Строс-Кан със задържан мъж, с когото обсъждала възможните облаги от обвинението. Мъжът, арестуван за притежание на 400 г марихуана, е сред група лица, които през последните две години внасяли пари в брой на обща сума около 100 000 долара в банковата й сметка в различни щати - Аризона, Джорджия, Ню Йорк и Пенсилвания.

Тя плащала всеки месец стотици долари за телефонни сметки в пет компании, макар да настоява, че има само един телефон и не знае нищо за вноските, които според нея правели годеникът и приятелите му.

Жената освен това твърдяла, че в молбата си за убежище е споменала предишно изнасилване и че е била подложена на обрязване на гениталиите, което обаче не отговаряло на съдържанието на документа.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase