Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Япония не е приложила няколко принципа за ядрена безопасност и препоръки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), гласи доклад на атомната агенция на ООН, подготвен от международни експерти, съобщи БТА.

В доклада се посочва, че японските власти не са се подготвили за ядрени инциденти като този в АЕЦ "Фукушима 1". Те например не са приложили адекватно основния международен принцип да се изграждат няколко слоя защитни съоръжения срещу външни заплахи.

Въпреки че след 2002 г. са засилени мерките за защита от цунами, те са били недостатъчни, е мнението на експертите. Освен това те не са били инспектирани и одобрени от държавния регулаторен орган.

Още по темата

Експертите разкритикуваха японските власти за това, че призиваха хората в района на "Фукушима 1" да си останат по домовете. Според тях това също е в разрез с международните норми.

Заключението на доклада е, че предвид обстоятелствата Япония се е справила добре с ядрената криза, но въпреки това системата за реагиране при ядрени аварии изглежда има твърде сложна структура и организация.

Междувременно компанията оператор на авариралата атомна централа съобщи, че е прекратила операцията по очистването и дезактивацията на радиоактивна вода няколко часа след започването й.

Причината е, че равнището на радиация в оборудването се покачило по-бързо от очакваното, съобщи Ройтерс.

Планът бе задействан вчера, но спря само след пет часа. Около 110 000 тона високорадиоактивна вода, използвана за охлаждане на реакторите, е складирана в централата и има опасност до седмица да започне да изтича в морето от преливащите резервоари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase