Снимка: Reuters

Компанията ТЕПКО, оператор на авариралата японска АЕЦ "Фукушима 1", обяви днес, че изпраща с камиони 370 цистерни за съхранение на десетките хиляди литри вода, използвана за охлаждане на реакторите и заразена с радиация, предаде Франс прес.

Тези цистерни могат да поберат общо над 40 хиляди тона радиоактивна вода, заяви Аи Танака, говорителка на ТЕПКО. Две цистерни вече са изпратени за централата снощи и ще бъдат получени там след два дни; до средата на август ще пристигнат и останалите, увери тя.

На 21 май край централата вече хвърли котва шлеп с дължина 136 метра, който може да побере към 10 хиляди тона от близо 90-те хиляди, събрани в АЕЦ, напомня АФП.

Разрушителното земетресение в Япония и причинените от него вълни цунами на 11 март повредиха електрозахранването, охладителните системи и басейните за дезактивация в АЕЦ.

Горивото в 4 от 6-те реактора частично се разтопи. ТЕПКО успя да спре процеса, като поливаше ден и нощ инсталациите с морска и сладка вода.

Компанията заяви, че се надява до януари да стабилизира температурата на четирите увредени реактора на равнище под 100 градуса, за да може горивото постепенно да бъде охладено.

В атмосферата близо до централата бяха измерени нива на радиация от порядъка на 4000 милисиверта в час, напомня АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase