Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Главният прокурор на Международния наказателен съд обяви, че са налице свидетелства, че либийският лидер Муамар Кадафи е издавал заповеди за изнасилване на стотици жени като мярка в борбата с въстаниците.  

В реч пред ООН Луис Морено-Окампо заяви, че изнасилванията са станали нов аспект на провежданите от полковник Кадафи репресии.

По думите на главния прокурор на Международния наказателен съд в момента се проверява информацията, че верни на Кадафи хора от службите за сигурност специално са получавали препарати за повишаване на половото влечение като Виагра.

„Преди това Кадафи не е прибягнал към изнасилвания, за да държи населението в подчинение. Затова първоначално имахме съмнения, че той е взел подобно решение.

Сега обаче практически сме убедени, че с помощта на изнасилванията той е решил да накаже отказващото да се подчинява население“, каза Морено-Окампо.

Либийските власти досега изобщо не са коментирали тези обвинения.
 
През март либийката Иман Обейди нахлу в хотел в Триполи, в който бяха отседнали чужди журналисти и заяви, че е била изнасилена от военни от верни на Кадафи части. В момента жената се намира в център за бежанци в Румъния.

През май Луис Морено-Окампо се обърна към съдиите от Международния наказателен съд с молба да бъде издадена заповед за арест на Муамар Кадафи, неговия син Сейф ал Ислам и шефа на либийското разузнаване Абдула Сануси.

Главният прокурор на този съд ги обвинява в извършване на престъпления срещу човечеството от два типа – убийства и преследване на населението, и смята, че те носят главната отговорност за нападенията срещу мирните жители в началото на въстанието срещу управлението на Кадафи през февруари, когато, както се смята, в Либия са били убити между 500 и 700 души, пише Би Би Си.

Либийските власти не признават юрисдикцията на базирания в Хага Международен наказателен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase