Осем офицери от либийската армия заявиха в Рим, че са част от група от 120 военни, дезертирали от режима на Муамар Кадафи през последните дни, предаде Ройтерс.

Осемте офицери - петима генерали, двама полковника и майор, говориха на пресконференция, организирана от италианското правителство.

Посланикът на Либия в ООН Абдурахман Шалгам, който също дезертира от Кадафи, заяви, че всички 120 военни в момента са извън Либия, но не уточни къде се намират.

Осемте офицери заявиха, че дезертират в знак на протест срещу действията на Кадафи срещу собствения му народ и заради многобройните убийства на цивилни и насилия срещу жени.

Според тях кампанията на въоръжените сили на Кадафи срещу бунтовниците отслабва бързо.

Силите на Кадафи са запазили едва 20 процента от ефективността си в сравнение с времето преди бунта и най-много 10 генерали са все още лоялни на либийския лидер, заяви на пресконференцията генерал Мелуд Масуд Халаса, цитиран от Асошиейтед прес.

Махмуд Шаман от Либийския преходен национален съвет заяви, че и други офицери, базирани в Триполи или бунтовническия град Мисурата, са избягали към Тунис.

Информацията на Шаман и твърдението му, че 120 офицери са избягали през последните дни, все още не са потвърдени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase