—нимка Ѕ√Ќ≈—, архив

√одишни€т темп на инфлаци€ в “урци€ се повиши до 75,45% през май. “ова е най-високата стойност от ноември 2022 г. насам, предаде јнадолската агенци€. .

ѕотребителските цени се повишиха с 3,37% през май в сравнение с увеличението от 3,18% през април, според данните на “урски€ статистически институт. Ќай-гол€мото месечно увеличение беше регистрирано в категори€та на облеклото и обувките.

„√одишната инфлаци€, ко€то отраз€ва кумулативните ефекти от последните 12 месеца, достигна най-високото си ниво през този месец май“, за€ви турски€т финансов министър ћехмет Ўимшек, като добави, че „най-лошото е отминало“ и облекчени€та ще започнат през този месец.

„“урци€ ще навлезе в процеса на дезинфлаци€ през юни. √одишната инфлаци€ веро€тно ще падне под 50 % до кра€ на третото тримесечие“, добави Ўимшек.

„ѕо време на процеса на дезинфлаци€ се очаква годишната инфлаци€ да спадне до 33,2% след 12 месеца и до 21,3% след 24 месеца“, каза министърът, като отбел€за, че очаквани€та ще се доближат до целите на правителството в предсто€щи€ период. | Ѕ√Ќ≈— otepad++ v8.6.7 bug-fixes & new enhancements:
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase