Снимка: Reuters
fallback

Либийският лидер Муамар Кадафи няма бъдеще в демократична Либия и трябва да се оттегли, се казва в съвместна декларация, приета на срещата на върха на страните от Г-8 във френския град Довил.

„Кадафи и либийското правителство не успяха да изпълнят задълженията си по защитата на мирното население и изгубиха легитимността си. Кадафи няма бъдеще в свободна демократична Либия и трябва да се оттегли“, се казва в документа, цитиран от РИА Новости.
 
От средата на февруари в Либия започнаха масови демонстрации с искане за оттегляне на управляващия над 40 години страната Муамар Кадафи, които впоследствие прераснаха във въоръжен конфликт между правителствените сили и въстаниците.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, предвиждаща въвеждане на забранена за полети зона над Либия и откриваща възможност за чужда военна намеса в северноафриканската страна. В започналата на 19 март операция на коалиционните сили участват Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия. На 31 март ръководството на кампанията в Либия беше поето от НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

JANA

преди 13 години

***KATO 4ETOX POCLANIATA OT KOSMOCA VE4E NE SE SAMNJVAM***VCI4KO KOETO CTAVA E TAKA***MANIMYLAZIA VOINI BOLECTI***CILI NA TAMNINATA I CVETLINATA***IDVA DEN SA RASPLATA***NE SNAM SAMO SASTO SPITE OSHE SABYDETE SE***KAKVO SE ICKA OT NAC DA PREMEM CVETLINATA I DA BADEM DOBRI**

25

мод

преди 13 години

Само така-демокрация и популацията в арабския свят ще намалее драстично. Пресен пример-БГ. Поне с 20% ще намалеят арабеските.

24

ТЕТКА МАРА

преди 13 години

ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ е плод на политическата търговия между Русия и Запада. А Либия беше разменна монета. Русия беше настойчиво молена и увещавана да вземе инициативата по уреждане на конфликта в Либия, в който Запада все по-вече затъваше заради слабата ефективност на военната си намеса и лекомислието си да го започне, и най-вече за липсата на перспектива за достойно излизане от него. За да се измие донякъде лицето на Запада, Русия трябваше да потвърди неговата теза, че Кадафи бил загубил легитимност да ръководи либийския народ и затова трябвало да се оттегли. Какво беше предложено на Русия в замяна? Това от което тя най-много се нуждае -- приемане в СТО (Световната Търговска Организация). Но този път не само голи обещания както досега, с които беше залъгвана винаги когато трябваше да прави отстъпки на Запада, а действително.Този път явно ще стане. В Заключителната Декларация е записан ангажимента на страните участнички да съдействат за приемането на Русия в СТО до края на 2011 г. За първи път в официален документ!

fallback