Снимка: Reuters

Либийският лидер Муамар Кадафи няма бъдеще в демократична Либия и трябва да се оттегли, се казва в съвместна декларация, приета на срещата на върха на страните от Г-8 във френския град Довил.

„Кадафи и либийското правителство не успяха да изпълнят задълженията си по защитата на мирното население и изгубиха легитимността си. Кадафи няма бъдеще в свободна демократична Либия и трябва да се оттегли“, се казва в документа, цитиран от РИА Новости.
 
От средата на февруари в Либия започнаха масови демонстрации с искане за оттегляне на управляващия над 40 години страната Муамар Кадафи, които впоследствие прераснаха във въоръжен конфликт между правителствените сили и въстаниците.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, предвиждаща въвеждане на забранена за полети зона над Либия и откриваща възможност за чужда военна намеса в северноафриканската страна. В започналата на 19 март операция на коалиционните сили участват Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия. На 31 март ръководството на кампанията в Либия беше поето от НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase