Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Броени часове остават на режима на либийския лидер Муамар Кадафи, заяви по телевизия Canale 5 министърът на външните работи на Италия Франко Фратини.
 
По думите на министъра от тесния кръг лица на либийския режим са започвали да се получават сигнали, че трябва да бъде намерен достоен изход от създалата се в страната ситуация и по-специално да бъде намерено място, където Кадафи ще може да се оттегли, така че завинаги да изчезне от политическата сцена.

Работим с ООН върху това да бъде намерен политически изход, който отстранява диктатора и неговото семейство от сцената и позволява незабавно да бъде създадено правителство на националното помирение, каза Фратини.

Министърът подчерта, че това трябва да бъде правителство на цяла Либия, а не само правителство на Бенгази, посочва РИА Новости.

В средата на февруари в Либия започнаха масови демонстрации с искане за оттегляне на управляващия над 40 години страната Муамар Кадафи, които впоследствие прераснаха във въоръжено противопоставяне между правителствените сили и въстаниците.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която предвижда въвеждане на зона, забранена за полети, над Либия и откриваща възможност за чужда военна намеса в ситуацията в северноафриканската страна.

В започналата на 19 март операция на коалиционните сили участват Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия. На 31 март ръководството на операцията беше поето от НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase