Снимка: Reuters

Контактната група за Либия, включваща САЩ, европейските сили, съюзници от Близкия изток и международни организации, започна в четвъртък срещата си в Рим, на която ще бъдат обсъдени начини за подпомагане на бунтовниците, сражаващи се с режима на Муамар Кадафи, включително с финансови мерки, предаде ДПА.

На срещата присъства също американският държавен секретар Хилари Клинтън, която не участваше в последното заседание на контактната група в средата на април в Доха, Катар.

"Днес ще обсъдим задълбочено как да увеличим натиска върху Кадафи и хората около него с дипломатически и икономически мерки", каза Клинтън в Рим преди срещата. По думите й ще бъде обсъден механизъм за най-ефикасно финансово подпомагане на Преходния национален съвет - ръководен орган на либийските бунтовници.

"Администрацията на Обама в сътрудничество с Конгреса реши да работи за приемането на законодателство, което ще позволи на САЩ да използва част от над 30-те милиарда долара авоари на Кадафи и либийското правителство, блокирани в САЩ, за да да помогнем на либийския народ", изтъкна американският държавен секретар, цитирана от Ройтерс.

Тя призова партньорите си да увеличат изолирането на либийския лидер Муамар Кадафи, като не приемат неговите пратеници и помогнат на бунтовниците да създадат представителства в цял свят, посочва Франс прес.

"Международната общност трябва да увеличи дипломатическото и политическо изолиране на режима на Кадафи", подчерта тя.

Клинтън направи тези изявления на съвместна пресконференция с италианския външен министър Франко Фратини, който, заедно с катарския премиер шейх Хамад бин Халифа Ал Тани е съпредседател на срещата.

"Приветствам решението, което ще бъде обявено днес, за създаване на специален фонд, известен като Временен финансов механизъм, който ще позволи ефективното и прозрачно насочване на финанси към Преходния национален съвет", се казва в речта на Фратини, която той ще произнесе на срещата.

Намиращият се в Бенгази съвет обяви по-рано, че се нуждае от 2-3 милиарда долара, за да продължи операциите си срещу силите на Кадафи. Италия иска максимален брой нейни съюзници да признаят Преходния национален съвет, изтъкна Фратини в началото на срещата на Контактната група, посочва АФП.

"Надявам се все повече партньори да обмислят установяването на двустранни отношения със съвета", заяви той.

Фратини отбеляза на пресконференцията с Клинтън, че според Италия и САЩ военният натиск като сегашните въздушни удари на НАТО си остава средство за принуждаване на Кадафи да спре нападенията срещу цивилни.

Германският външен министър Гидо Вестервеле обаче подчерта необходимостта от намиране на политическо решение на конфликта в Либия, посочва БТА. "Ограниченията на военната интервенция са видими", каза той, защитавайки решението на Германия да не участва във въздушните удари на НАТО

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase