Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нови документи и показания опровергават досегашните хипотези за атентата срещу папа Йоан Павел II, пише в обширно журналистическо разследване италианският всекидневник "Република", цитиран от БТА.

Разследването на журналиста Марко Ансалдо е продължило 20 години и е водено в шест държави.

Неговите заключения са, че няма други вдъхновители на покушението освен турската десноекстремистка организация "Сивите вълци", които са и негови извършители, а "българската следа" е изфабрикувана.

Кои бяха вдъхновителите? Около този въпрос се върти вече 30 години нерешената загадка за покушението срещу Йоан Павел II на площад "Свети Петър" на 13 май 1981 година.

Отговорът е, че няма вдъхновители. Отговорността не е нито на българите, нито на КГБ. Тя не е и на ЦРУ, а още по-малко на Ватикана, както твърдяха някои други хипотези. Вдъхновители са самите извършители.

Замисълът, планирането и осъществяването на атентата срещу Карол Войтила са на турските ултранационалистически и проислямистки "Сиви вълци", които са противници на Запада и на църковния глава, който според тях го представлява, се изтъква в разследването.

Авторът се спира на загадката около третия куршум, изстрелян срещу папата и останал в продължение на години във Ватикана извън обсега на италианската магистратура, на етапите в заговора на "Сивите вълци" и техните мотиви, на ролята на ЦРУ във фалшивата "българска следа" и на провала на италианското правосъдие да разкрие истината по време на следствието и на съдебните процеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase