Снимка: Reuters

Американски роботи  Packbot, които бяха вкарани в блоковете на авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1“, са получи данни, които могат да усложнят ликвидирането на аварията.

Двата самоходни гъсенични робота с манипулатори, които бяха предоставени безплатно от частната компания iRobot, са извършили замерване на нивото на радиация вътре в блоковете и са установили, че за човек е крайно опасно да работи дълго време вътре.

Съгласно получените данни в първи блок радиацията е от 10 до 49 милисиверта на час, а в трети – 28-57 милисиверта на час, съобщи японската агенция по атомна и промишлена безопасност.

Участващ в аварийната операция в АЕЦ „Фукушима-1“ може да получи максимална обща доза облъчване от 250 милисиверта. Н практика хората обикновено биват отстранявани от работа, след като бъдат облъчени със 100 милисиверта, посочва ИТАР-ТАСС.

Настоящите замервания може значително да забавят темповете на ремонтните работи в електроцентралата, посочва агенцията.

От японската ядрена агенция обаче настояват, че нивото на радиация във „Фукушима-1“, макар и опасно, не може да попречи на работата. Остава в сила планът за спиране на реакторите в централата до 9 месеца, предаде АП.

Президентът на компанията оператор на АЕЦ-а Тепко Масатака Шимидзу заяви по-рано, че работата по стабилизиране ще бъде на няколко етапа и ще отнеме от шест до девет месеца, пише NEWSru.

И до момента обаче не спират земетресенията в района на авариралата електроцентрала. В понеделник там са регистрирани трусове с магнитуд 4,4. Няма опасност от цунами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase