Джейкъб Зума и Муамар Кадафи. Снимка: reuters
fallback

Муамар Кадафи се е съгласил с плана за примирие, предложен от делегация на Африканския съюз, съобщи след преговорите с либийския лидер президентът на ЮАР Джейкъб Зума, който е в ролята на посредник в либийския конфликт.

„Делегацията на брата лидер (Кадафи) прие плана за действие, предложен от нас. Длъжни сме да дадем възможност на примирието да заработи“, каза Зума.

Президентът на ЮАР обаче не съобщи никакви подробности.

В неделя Зума и президентите на Мавритания, Мали и Конго, както и външният министър на Уганда разговаряха в Триполи с Кадафи.

Сега посредниците заминават за град Бенгази в Източна Либия, за да се срещнат с бунтовниците.

По-рано лидерът на антикадафистите изключи възможността за провеждане на преговори за прекратяване на огъня, докато не бъде обявена оставката на полковник Кадафи.

Вече два месеца в Либия продължават боевете между лоялната на Кадафи армия и въстаниците. Те са подкрепяни от въздушните удари на силите на международната коалиция, която прилага резолюцията на ООН за защита на мирното население в страната.

Oще по темата

Планът за изход от кризата предвижда незабавно прекратяване на огъня, осигуряване на доставки с хуманитарна помощ и започване на диалог между различните социални групи и племена, съставляващи либийското общество, пише ВВС.

В тази връзка посредниците от Африканския съюз предлагат НАТО да прекрати въздушните удари срещу силите на Кадафи, за да бъдат създадени условия за изпълнение на договореностите за примирие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 13 години

Аве, шу--ууу,журналята-а. ЗнаЙти ли ,,Чи ваште писания са ка то на Емил Чолаков прогнозите . Ша вали ,ша вали, ама няма да вали - днес . Я днес ,я утре. И там прогнозата е същата

78

цар'ин

преди 13 години

КАДАФИ ВЕРОЯТНО Е МРАЗЕН И ЗА ТОВА : * Помощи за безработица - 730 $.* Заплата на мед. сестра - $ 1000.* За всяко новородено се плаща - $ 7,000.* за всяко ново семейство- $ 64 000 - да си купят апартамент.* В началото на частния бизнес - еднократна финансова помощ - 20 000 $.* Големи данъци и налози - забранени.* Образование и медицината - са безплатни.* Образование и стажове в чужбина на държавни разноски.* Вериги магазини за големите семейства - със символични цени на основните хранителни продукти.* За продажбата на продукти с изтекъл срок на годност - затвор.* Част от аптеките - с безплатно обслужване.* По отношение на фалшификациите - смъртното наказание.* Наеми - липсват.* Начин на плащане за електроенергия за населението - безплатно.* Продажба и употреба на алкохол - е забранен.* Кредити за покупка на кола и апартамент с облекчен режим .* Сделки с недвижимо имущество - забранени.* Закупуването на автомобил - до 50% се заплаща от държавата ,а за милицията - 65%.* Петролът е по-евтино от водата : 1 литър бензин = $ 0,14 . Кадафи показа на хората каква е жестоката истина за устройството на света и разпределението на неговите богатства,юдейско-масонските държави няма да му простят и ще го унищожатТой е заплаха за световният им ред,наложен на Земята силово и държащ в робство масовото население.Защото показа,че има и друг начин на живот свободен и задоволен,реално демократичен и неограничен,даващ на всички наравно Свобода и Бъдеще за децата им.А опитайте това в САЩ,Израел,,Англия,Франция и т.н....?!Фалшивият им и луксозен ред и живот е една Химера,като самите им пари Американският Долар,налoжен за световна разплащателна валута,но без реално покритие в злато.Колко много лъжи и алчност на едно място?! Хора...събудете се! На Кукловодите са им нужни роби и световно господство за собствено облагодетелстване.И всички начини са им разрешени,поради простата истина,че няма кой да ги накаже .Уви...!Играейки ролята на Световния Жандарм,Чичо Сам избирателно окупира и завзема за вечно ползване на суровините им суверени държави по целия свят,в името и единствено на алчността на световните империалистически корпорации и никакъв срам и сантименти. Светът върви уверено към своето собствено унищожение. А кой ще ни пази от Стражите ? Погледнете ставащото в Япония...?! Лицемерието и цинизма на капиталистическият морал ще ни затрие!

77

Beduin

преди 13 години

Клекнали са от Нато..Хора като Кадафи може да ги убиеш, да ги победиш...никога !..Ако решат сами да отстъпят, то е друго..

fallback