Лондон се отнася много внимателно към избягалия от Триполи либийски външен министър Муса Куса, пише днес британският вестник "Телеграф".

Първоначално Куса бе наречен "дезертьор". Шотландски прокурори искаха да го разпитат за атентата срещу самолет на ПанАм, който падна над Локърби през 1988 г. Но според правителствени източници Куса вече не бил третиран като дезертьор и не трябва да бъде смятан за замесен в извършени в миналото престъпления на либийския режим.

Промяната на тона очевидно цели да бъдат убедени и други членове на кръга от приближени около Кадафи, че за тях е безопасно да избягат - и че няма да станат веднага обект на наказателно преследване заради престъпления на либийския режим.Въпреки това Куса по никакъв начин няма да получи имунитет срещу съдебно преследване, пише вестникът, и изтъква, че според официални източници засега няма искане от прокуратурата в
Шотландия той да бъде арестуван.

Той не е смятан и за заподозрян в съучастие в убийството на британската полицайка Ивон Флечър  пред либийското посолство в Лондон през 1984 г. Освен това, според "Телеграф", Куса поел ръководството на либийските разузнавателни служби две години след атентата над Локърби.

Въпреки това, според неотдавна разсекретени документи Кадафи лично възложил на Муса Куса "да осигури връщането" на единствения осъден досега за атентата - Абделбасет Меграхи.

Още по темата
"Той не е дезертьор, не се е присъединил към либийската опозиция и не се е присъединил към нас", заявил пред вестника правителствен източник.

"Телеграф" намеква, че в момента Муса Куса е извън Лондон и "участва в продължителни и подробни разговори" с британски представители. "Но той не е подложен на разпит", уточнил източникът на вестника.
Полковникът от либийските ВВС Ахмад Омар Бени, който е член на Преходния национален съвет в Бенгази заявил пред "Телеграф", че "Муса Куса е ключът към всичко. Той е черната кутия на диктатора - той наистина разполага с много информация. Той е либиец, и е срещу нашия враг. Той напусна Кадафи заради съвестта
си", подчертал полковникът.

Ройтерс съобщи днес, че утре в Лондон шотландски следователи, занимаващи се с делото "Локърби" ще се срещнат с представители на британското външно министерство, за да обсъдят възможността за среща с либийския министър.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase