Снимка: Reuters

Режимът на Муамар Кадафи е провел тайни преговори с британските власти, съобщава вестник „Гардиън“.

По данни на източник от британското правителство един от най-близките помощници на сина на либийския лидер Сейф ал Ислам – Мохамед Исмаил е посетил Лондон, където е провел преговори, чиито дата и естество обаче не се конкретизират.

Според източника на изданието визитата на Исмаил е част от усилията за урегулиране на отношенията между Либия и Запада.

Самият Сейф ал Ислам по последни съобщения се намира в една западна страна, където води преговори за търсене на пътища за урегулиране на ситуацията около Либия.

Британското външно министерство не потвърждава и не опровергава появилата се информация.

„Министерството няма да коментира каквато и да е информация за своите контакти с либийските официални лица. На срещите ни с представители на Либия ние всеки път подчертаваме, че Муамар Кадафи трябва да се оттегли“, заявиха от Форин офис.
 
Съобщенията за тайните преговори между Либия и Великобритания се появиха на фона на неотдавнашната оставка на либийския външен министър Муса Куса, който в момента се намира в Лондон.

Британското външно министерство заяви, че той е пристигнал по собствена воля и е заявил, че подава оставка от поста си. Ръководителят на британската дипломация Уилям Хейг каза, че Куса „се намира на безопасно място и обсъждаме с него всички възможности за изготвяне на план за по-нататъшни действия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase