Снимка: Reuters
fallback

Енергийната компания ТЕПКО, която е оператор на авариралата АЕЦ „Фукушима-1“, ще премине под контрола на правителството на Япония, но най-вероятно няма да бъде напълно национализирана. Това съобщава японският вестник „Майнити“.

„Не става дума за национализация, а за инвестиране на държавни средства в обем, който ще позволи на правителството да участва в управлението на компанията“, съобщи за изданието източник от японското правителство, което планира да даде гаранции за бъдещите задължения на ТЕПКО.

По оценка на експерти от Банк ъф Америка – Мерил Линч общата сума на претенциите към компанията във връзка с аварията в АЕЦ може да възлезе на над 11 трилиона йени /133 милиарда долара/.

След катастрофата, станала на 11 март, акциите на компанията се сринаха с 80%, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано председателят на съвета на директорите на компанията Цунехиса Кацумата заяви, че ТЕПКО разчита на финансова помощ от правителството, но ще положи всички усилия, за да избегне национализация.

ТЕПКО /Токио Електрик Пауър/ е четвъртата най-голяма енергийна компания в света и най-голямата в Азия, посочва NEWSru. Тя снабдява с електричество централната част на основния японски остров Хоншу, включително Токио.

Освен това правителството на Япония планира да въведе нови данъци, които да бъдат целеви и насочени за възстановяване на районите, пострадали от катастрофалните вълни цунами и аварията в АЕЦ „Фукушима-1“.

Централната банка на страната пък обсъжда да предостави на финансовите институции в зоната на бедствието нисколихвени кредити за 1 трилион йени /над 12 милиарда долара/.

До два месеца правителството ще внесе в парламента пакет от 16-17 законопроекта, създаващи юридическата база за възстановителните работи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 13 години

Такава държава като Япония вече не съществува.В близките няколко години ще се убедите

20

Бонго

преди 13 години

Това е пост-капитализма - печелившите неща се приватизират и продават, а губещите се "поемат" от държавата. Т.е. печалбите са частни, а загубите - общи. С тази идеология нещата са обречени.

19

коко

преди 13 години

социализъм , само социализъм.Империалиастите се мъчат да го забавят,но това е следващият стадий.Развитието на живота го доказва

fallback