Снимка: Reuters

Хората, които работят по ликвидиране последиците от аварията в атомната електроцентрала в японската префектура Фукушима, наричани в пресата отдавна камикадзета и ядрени самураи, напълно съзнават, че се излагат на изключително високи дози радиация и са обречени на смърт през следващите месеци, ако не и седмици.

Тези хора почти не общуват с журналисти, дори и с роднините си. Властите ги молят да бъдат максимално сдържани и да не споделят никаква информация, за да не всяват паника.

Семействата на някои обаче на базата на малкото идващи до тях новини правят извод, че като истински самураи те са готови да умрат и приемат това като свой дълг.

Американската телевизия Фокс нюз разговаря с майката на един от служителите на компанията оператор на електроцентралата, който участва в аварийните работи.

Тя разказа, че 32-годишният й син и колегите му многократно са обсъждали ситуацията помежду си и вече спокойно приемат участта си – че в скоро време радиацията може да ги убие, а ако не, в перспектива те може да починат от рак.

По думите на жената синът й не й съобщава дали е облъчен. Но тя знае, че всички работещи по ликвидирането на последиците от ядрената авария осъзнават, че да работят в АЕЦ-а близо до полуразрушените блокове и да не са изложени на смъртоносни дози радиация е просто невъзможно.

Компанията оператор ТЕПКО твърди, че медицински екипи постоянно преглеждат работниците, а на място редовно се измерва радиационният фон.

От ТЕПКО твърдят, че след неотдавнашния случай, когато трима служители получиха радиоактивни изгаряния на стъпалата и глезените след контакт със заразена вода, други подобни инциденти не е имало.

Общо в АЕЦ-а работят едновременно по 500-600 души, пише NEWSru. Практически всички те остават да нощуват на място, в една от сградите. Спят на олово на листове и се хранят с бисквити, консерви и ориз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase