Раул Кастро и Джими Картър. Снимка: Reuters

Бившият президент на САЩ и лауреат на Нобеловата награда за мир Джими Картър се срещна в Хавана с президента Раул Кастро, съобщи ДПА. Кастро заявил, че Куба е готова за преговори "между равни" със САЩ, посочи агенцията, като се позова на официално съобщение на канцеларията на кубинския президент.

"Раул Кастро потвърди позицията на страната си, че Куба е готова за преговори по всяка тема със САЩ, но само в рамките на преговори между равнопоставени партньори, без предварителни условия и при пълно уважение на нашата независимост и суверенитет", се казва в съобщението.

Кастро и Картър обсъдили "текущите международни събития, обстановката в Куба и САЩ и отношенията между двете страни".

Картър пристигна на тридневно частно посещение в Куба, пише БТА. Той заявил пред журналисти, че е обсъждал с кубинските власти деликатния случай на американеца Алън Грос, който излежава присъда на острова, но подчерта, че целта на посещението му е да подобри обтегнатите отношения между Вашингтон и Хавана, а не да отведе Грос у дома, предаде Асошиейтед прес.

Грос беше арестуван в Куба през декември 2009 г., докато работеше по подкрепен от САЩ продемократичен проект и впоследствие беше осъден на 15 години затвор за престъпления срещу държавната сигурност. Случаят блокира опитите за сближаване между двете съпернически страни от времето на Студената война.

Тридневното посещение на Картър в Куба породи надежди, че той може да успее да издейства свободата на Грос и американското правителство, както и семейството на осъдения насърчиха бившия президент да лобира за освобождаването му.

В последния ден от посещението си в Хавана Картър се срещна и с кубински дисиденти и с представители на католическата църква в Куба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase