Снимка: Reuters

Великобритания се готви да започне да снабдява с оръжие либийските бунтовници, пише вестник "Сънди таймс" в неделя,
Британският министър на отбраната Лиам Фокс обаче заяви, че държавите от международната коалиция нито доставят оръжия на либийската опозиция, нито възнамеряват да го правят, предаде Франс прес.

Фокс припомни, че Съветът за сигурност на ООН наложи оръжейно ембарго на Либия и подчерта, че "ние трябва да го приемем".

Според "Сънди таймс" обаче Великобритания се готви да снабдява бунтовниците с оръжия поради факта, че въздушните удари, нанасяни от силите на международната коалиция, не са подкопали достатъчно позициите на режима на Муамар Кадафи и за победа на опозицията е необходимо по-добро въоръжаване на военните й части.

Британските военни се готвят за продължаване на въздушната операция над Либия най-късно до юни, твърди още лондонското неделно издание.

Британското външно разузнаване Ми-6 обаче предупредило, че оръжейните доставки са рискован ход. Оръжията, които предстои да бъдат доставени на либийските бунтовници, могат да попаднат в ръцете на бойци от терористичната мрежа Ал Кайда, които воюват срещу силите на Кадафи на страната на опозицията, аргументирала се службата.

Що се отнася до оръжейното ембарго, източник от британското правителство коментирал, че възможно решение е доставките на оръжие да бъдат поверени на арабски държави.

"Един от вариантите е да си затворим очите за това катарците или саудитците да въоръжават бунтовниците", посочил той.

 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase