Снимка: Reuters

Нивото на радиоактивен йод-131 във водата на в II реактор в авариралата АЕЦ „Фукушима-1” е 10 млн. пъти над нормата. Работата по изпомпването е била спряна, служителите са евакуирани, съобщава агенция Киодо.

Радиационното ниво на пробите, взети от водата в подземието на турбинната зала зад II реактор, е 1000 милисиверта, заявиха от компания Tokyo Electric Power.

Още по темата
По-рано особено висока радиация от няколкостотин милисиверта в час беше установена около повредените реактори в централата, което наложи временната евакуация на работниците, борещи се с аварията.

Според японската Агенция аз атомна и промишлена безопасност причината може да е изтичане от активната зона на реактора.

В почти в една четвърт от изследваните образци на храни от растителен и животински произход, взети от Япония, е открито превишаване на нормите за радиационна сигурност за радионуклиди – при йод-131, цезий-134 и цезий-137.

Данните са на Международната мрежа на организациите за безопасност на хранителните продукти към Световната здравна организация.

Изследваните проби са от храни от 10 японски префектури. Повишено съдържание на радиоактивни вещества има в продукти от префектурите Фукушима, Ибараки, Точига, Чима, Гума и Токио.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase