Часовник с образа на Муамар Кадафи на витрина в магазин в Триполи. Снимка: Reuters

Силите на либийския лидер Муамар Кадафи днес са възобновили атаките си срещу бунтовническия град Мисрата след краткото затишие, което настана след въздушните удари на западната коалиция, съобщи местен жител, цитиран от Ройтерс.

Според източника силите на Кадафи атакуват както града, така и пристанището, където има хиляди работници. Не е ясно дали нападателите стрелят с артилерия, или с гранатомети.

„Ситуацията в Либия заплашваше да дестабилизира Тунис и Египет и да изложи на опасност революциите в тези две съседни държави”, заяви междувременно министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, мотивирайки американската интервенция.

Гейтс призна, че президентът Барак Обама си е навлякъл критики от конгресмени за това, че е влязъл в във военен конфликт, без да има изходна стратегия и че Либия не била представлявала реална и непосредствена заплаха.

Съседен Египет е "централен детайл за бъдещето на Близкия изток" и демократичното движение в тази страна трябваше да бъде подкрепено, тъй като новите режими там и в Тунис са крехки, подчерта той в предаване по американската телевизия Ей Би Си, в което участва заедно с държавния секретар Хилари Клинтън.

Шефът на Пентагона освен това наблегна на масовото бягство на граждани на Тунис, Египет и други африкански страни от Либия, която е довела до кризисна обстановка на либийско-туниската и
либийско-египетската граница.

"Не мисля, че Либия е от жизненоважен интерес" за сигурността на САЩ, "но ние очевидно имаме интереси там и страната се намира в регион, който е от жизненоважно значение за Съединените щати", обобщи Гейтс пред пред друга американска телевизия – Ен Би Си.

Пред трета американска телевизия – Си Би Ес – шефът на Пентагона обясни, че целта на военната операция в Либия не е смяна на режима на Муамар Кадафи.

Това би било много сложно за изпълнение, даде да се разбере той. Гейтс припомни опита от миналото, който показва, че смените на режими отнемат много време, а понякога изпреварват времето си.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase