Снимка: Reuters
fallback

Изнесените от оператора на авариралата централа АЕЦ "Фукушима-1" в неделя данни за засечена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното равнище при II реактор, са грешни, заяви представителят на ТЕПКО Такаши Курита.

Повторни измервания на радиацията показали, че изтичащата радиация на час в помещението на Втори реактор е над 1000 милисиверта, предаде Ройтерс. Допустимата доза за облъчване на работещ в АЕЦ е 250 милисиверта годишно. Единична доза от 1000 милисиверта е достатъчна да причини хеморагии.

По-рано от ТЕПКО съобщиха, че драстично повишените нива на радиация наложили евакуацията на хората, работещи там. Представител на агенцията за ядрена сигурност каза, че е отчетена повишена радиация на водата в Първи, Трети и Четвърти реактор.

Oще по темата
Равнищата там не са толкова високи, колкото във Втори, но все пак са 1000 пъти над нормата. Най-слабо превишаване на нормите има в Четвърти реактор. Главният секретар на правителството Юкио Едано заяви, че трябва да се установят причините за резкия скок на радиацията във водата в турбинните зали и тази вода спешно да бъде отведена.

Частици от причинената от ядрената катастрофа в Япония радиация вече са стигнали до България, съобщи БНТ в Неделя. Минимални количества радиоактивен йод са засечени на връх Мусала, но няма промяна в радиационния фон, нито има опасност за хората, допълват от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

На сайта на АЯР всеки ден се публикува обобщена информация за аварията в АЕЦ "Фукушима-1" след земетресението в Япония. Стойностите на гама-фона в България са в границите на естествените вариации на този показател, характерни за съответните райони.

Изпълнителната агенция по околната среда извършва непрекъснати наблюдения на състоянието на радиационния гама-фон в страната чрез национална автоматизирана система.

За своевременното прилагане на подходящи мерки за защита на населението и на околната среда автоматизираната система обезпечава с данни в реално време Гражданската защита и АЯР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Анонимен

преди 13 години

Никога в България не е проектиран АЕЦ, ние просто сме ползвали руски специалисти да ни го построят. Тука има само персонал по подръжката които са много далеч от истинските недостатъци на нашите реактори.

69

Анонимен

преди 13 години

fisika i himia ot u4ili6tnite urozi sa dostata4ni na edin trezvo misle6t 4ovek da razbere kakvo se slu4va v japonia i kak pravitelstvoto im lyze zjal svjat! situaziata e MNOGO OPASNA I NE V KONTROLA!!!

68

до всички

преди 13 години

eeeeeeeeeeйййййййййййй !!!!!!!!!!ПИСНА МИ ОТ КУХИ *** И 'ПРОФЕСОРИ' ПО ВСИЧКО. ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ.КОЛКО ОТ ВАС РАЗБИРАТ ОТ ЯДРЕНА ФИЗИКА? КОЛКО ОТ ВАС СА РАБОТИЛИ В АЕЦ? КОЛКО ОТ ВАС НЕ СЕ ВЛИЯЯТ ОТ ПАСКВИЛИТЕ ПИСАНИ ПО ПОВОД И БЕЗ ПОВОД РАДИАЦИЯ, НАМИРАЩА СЕ НЯКЪДЕ ПО СВЕТА?НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ, ПОЛЗВАЙКИ ЛЕКОВЕРИЕТО ВИ И 'КОМПЕТЕНТНОСТТА' ВИ?ЯВНО НЕ...

fallback