Снимка: Reuters

Трима служители, работещи на III реактор на пострадалата АЕЦ "Фукушима-1", бяха откарани в болница, след като са били облъчени. Това обяви в четвъртък японската Агенция за ядрена безопасност, цитирана от Франс прес.

Усилията за охлаждане на трети реактор на повредената японска АЕЦ „Фукушима-1“ бяха подновени в четвъртък, след като в сряда служителите прекъснаха работа заради изпуснат черен дим. Това предаде Франс прес, като цитира японската агенция за ядрена сигурност.

Не е известна причината за издигането на дима. Състоянието на III реактор е най-тревожно, защото той бе най-тежко повреден от вълните цунами на 11 март и от експлозията в сградата, където се намира, предизвикана от натрупване на голямо количество водород, пише БТА.

Пожарникари обливат реактора с вода, за да охладят горивото и да предотвратят верижна реакция.

Техниците се опитват да задействат помпа, с която да захранят с вода и охладят трети реактор, посочва АФП.

Още по темата

Междувременно австралийското правителство нареди да бъде спрян вносът на храни от районите в Япония, близки до повредената АЕЦ „Фукушима-1“, заради опасения от радиоактивно замърсяване. Наред с това правителството посочи, че опасността за потребителите е много малка, предаде Франс прес.

Агенцията за контрол над храните заяви, че това е предпазна мярка, съобразена с международните стандарти. Спрян е вносът на мляко, млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, водорасли и морски дарове от японските префектури Фукушима, Гунма, Ибараки и Точиги, посочва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase