Пожарникари заливат с вода III реактор на АЕЦ "Фукушима-1". Снимка: Reuters

Атомната електроцентрала „Фукушима-1” не може да бъде възстановена и отново да бъде пусната в експлоатация, заяви говорителят на японското правителство Юкио Едано, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Във връзка с тази новина агенция Асошиейтед прес отбелязва, че за първи път правителството официално се произнася за съдбата на централата.

Закриването на централата е неизбежно, тъй като морската вода, която аварийните екипи използват за охлаждането на реакторите, има разяждащо действие и е направила ключови части от комплекса неизползваеми.

Сега Едано подчерта, че във „Фукушима-1” няма да има условия за нейното рестартиране, допълва АП.

Същевременно Ройтерс съобщи, като се позова на агенция Киодо, че аварийните екипи са възстановили електрозахранването на ІІ реактор на централата.

Сега операторът на централата ТЕПКО иска да възстанови работата на контролната зала, осветлението и охлаждащата система и на І реактор, който е свързан с ІІ реактор с кабел.

Налягането в ІІІ реактор на „Фукушима-1” е стабилизирано, съобщи АП, като се позова на компанията оператор ТЕПКО.

За повишаване на налягането във външния корпус на реактора японското правителство съобщи по-рано в неделя. Ръководството на електростанцията беше предложило да се извърши изпускане на газ и пара от реактора в атмосферата, но сега то се отказа от тези мерки.

Междувременно говорителят на японското правителство заяви, че то ще вземе в понеделник решение дали да забрани доставката в магазините за хранителни стоки на продукти, произведени в района на „Фукушима-1”, предаде ИТАР-ТАСС.

Юкио Едано увери освен това, че откритите вчера заразени с радиация мляко и спанак, произведени в района на централата, не са достигнали до крайните потребители. Той поясни, че количеството на радиация в тях не представлява опасност за здравето на хората, но допълни, че министерството на здравеопазването извършва изследвания и ще оповести резултатите от тях.

Едано увери, че радиоактивните елементи, открити и във водопроводи в няколко префектури, също не са били в равнища, застрашаващи здравето на хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase