Демонстранти настояват за свалянето на президента Али Абдула Салех на Йемен. Снимка: Reuters

Десетки саудитци протестираха днес пред министерството на вътрешните работи в Рияд, настоявайки за освобождаването на хиляди задържани без съдебен процес в продължение на години, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращи са били арестувани, след като се опитали да стигнат до сградата, обградена от около 2000 полицаи и близо 200 полицейски автомобила, заявиха очевидци.

Няма официално потвърждение на арестите. Това е третият протест за този месец на активисти и семейства на задържаните по обвинения в тероризъм.

В Оман пък близо 200 работници от две петролни рафинерии протестираха днес за по-високи заплати, след като отстъпките пред населението на султан Кабус бен Саид не успяха да преодолеят разногласията и да смекчат недоволството, посочва Ройтерс.

Протестиращите се оплакаха, че са сред най-нископлатените петролни работници в Персийския залив.

Силите за сигурност в Бахрейн пък арестуваха днес лидера на опозицията Набил Раджаб, съобщи ИТАР-ТАСС.

Раджаб обвини военните подразделения в Бахрейн и Саудитска Арабия в насилствени акции срещу мирното население, включително в използването на вертолети "Апачи" срещу протестиращите.

Най-влиятелното племе в Йемен пък призова президента Али Абдула Салех да подаде оставка след кървавите репресии срещу протестиращи в петък, отнели живота на над 50 души, посочва Асошиейтед прес.

Лидерът на племето Хашед и няколко религиозни водачи призоваха днес Салех да отговори на исканията на народа и да се оттегли мирно. От това племе произхожда самият президент.

Огромно множество се включи днес в Сана погребението на протестиращите, убити в петък.В знак на протест срещу насилието в петък по-рано днес йеменският министър за правата на човека подаде оставка.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase