Снимка: Reuters

Европейският съюз призова днес от либийския държавен ръководител Муамар Кадафи да подаде оставка незабавно, съобщи АФП.

ЕС призна съставения от бунтовниците Преходен национален съвет за законен посредник в преговорите с Либия, обяви Ван Ромпой след края на извънредната среща на върха на съюза в Брюксел, посветена на ситуацията в Джамахирията. Страните членки ще проучат всички възможни варианти, за да защитят цивилното население в Джамахирията, съобщи той, като подчерта, че "сигурността на гражданите трябва да бъде гарантирана с всички необходими средства".

В същото време президентът на ЕС уточни, че не е взето решение за военни действия срещу Либия. Като предварителни условия за предприемането на мерки той посочи наличието на доказана нужда, ясна правна база и регионална подкрепа.

Президентът на ЕС заяви, че Либия се намира на ръба на гражданската война. От името на 27-те страни членки на Европейския съюз той осъди насилието срещу цивилни. ЕС иска да организира извънредна среща на върха с Арабската лига и Африканския съюз, за да обсъди конфликта в Либия, съобщи Ван Ромпой, цитиран от ДПА.

Още по темата
И Европейският съюз, и НАТО определят организацията на арабските държави като ключов дипломатически фактор за намиране на изход от кризата, отбелязва германската агенция. Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън има предвидена среща с генералния секретар на Арабската лига Амр Муса в понеделник.

"Ние трябва да засилим международния натиск върху режима" в Либия, призова от своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС. Барозу определи събитията в региона като арабска пролет и израз на волята на местните народи за свобода и демокрация.

"Готови сме да оказваме хуманитарна подкрепа, да поддържаме демократичните преобразувания и създаването на демократични институции в страните от региона", допълни той.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase